Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να επεκτείνουν τις σπουδές τους με ένα μεταπτυχιακό και το κάνουν για πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία και ικανότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην αγορά εργασίας και θα τους αναβαθμίσουν ή θα τους δώσουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά. Άλλοι ψάχνουν την ακαδημαϊκή πρόκληση, θέλουν να σπουδάσουν κάτι παραπάνω γιατί νιώθουν ότι η γνώση είναι δύναμη, ενώ κάποιοι έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο σε μια άλλη χώρα πολλές φορές και να βιώσουν μια καινούργια εμπειρία από την οποία μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν.
Υπάρχουν πολλές επιλογές όταν κάποιος καλείται να επιλέξει ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα ακολουθήσει και αρκετές φορές οι επιλογές μοιάζουν ίδιες, άρα πώς θα μπορέσει κανείς να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα; Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τη σωστότερη επιλογή και να μην το μετανιώσετε ποτέ.
1. Αποφάσισε τι θέλεις και γιατί
Θα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να σπουδάσετε και για ποιους λόγους. Τα διδακτορικά σάς προσφέρουν περισσότερη εμπειρία στην έρευνα, ενώ πολλά μάστερ και διπλώματα συνδέονται με την αγορά εργασίας άμεσα. Κάποια άλλα, όπως ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση του πετρελαίου μπορεί να σας δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για να βρείτε πιο εύκολα δουλειά, γιατί θα είστε περιζήτητοι. Υπάρχουν και προγράμματα που σας προετοιμάζουν και ανοίγουν το δρόμο για μια ακαδημαϊκή καριέρα, αν αυτό είναι στα σχέδιά σας. Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να ερευνήσετε τα προγράμματα που σχετίζονται με τις δικές σας ανάγκες και είναι ικανά να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες σας. Πάρτε πληροφορίες από πολλές πηγές, μην ακούσετε μόνο μια άποψη από αυτούς που «πουλάνε» το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλουν απλώς να εγγράψουν περισσότερους φοιτητές. Ψάξτε να βρείτε ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα για να δείτε αν είναι τελικά αυτό που φαντάζεστε και ρωτήστε τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους της σχολής για περισσότερα στοιχεία.
2. Τι σου παρέχει το πρόγραμμα που διάλεξες;
Διαβάζετε πάντοτε τον οδηγό σπουδών του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, μιας και πολλές σχολές έχουν διάφορα μαθήματα, άλλα είναι υποχρεωτικά άλλα επιλογής. Ελέγξτε αν τα μαθήματα που προσφέρονται είναι αυτά που επιθυμείτε κι έχετε στο μυαλό σας και σιγουρευτείτε ότι θα πραγματοποιηθεί όντως το πρόγραμμα που ζητάτε, γιατί πολλές φορές μερικά τμήματα καταργούνται λόγω έλλειψης ζήτησης από πλευράς σπουδαστών. Συγκρίνετε το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που σας ενδιαφέρει με άλλες που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα για να έχετε όλες τις επιλογές σας ανοικτές σε περίπτωση που κάτι αλλάξει.
3. Θα έχετε επαγγελματική αναγνώριση στο τέλος των σπουδών;
Αν ο σκοπός της μετεκπαίδευσής σας είναι να αποκτήσετε έναν τίτλο που θα σας βοηθήσει επαγγελματικά, τότε σιγουρευτείτε ότι το πτυχίο που θα λάβετε με την ολοκλήρωση των σπουδών σας αναγνωρίζεται στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στο αντικείμενο για το οποίο ενδιαφέρεστε. Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε για ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό στη Νομική, τότε ερευνήστε οι τίτλοι ποιων σχολών σάς δίνουν επαγγελματική αποδοχή και σταθερότητα και θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.
4. Μάθετε για προηγούμενους αποφοίτους
Ρωτήστε και ψάξτε για προηγούμενους απόφοιτους της σχολής που σας ενδιαφέρει, διότι το γεγονός ότι κάποιος πήρε ένα πτυχίο δεν του δίνει άμεσα δουλειά και αναγνώριση. Καλό είναι λοιπόν να μάθετε αν οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών έχουν καταφέρει να ανελιχθούν επαγγελματικά κι αν το πρόγραμμα που ολοκλήρωσαν τους βοήθησε με ουσιαστικό τρόπο. Να είστε προσεκτικοί στην έρευνά σας και να συμβουλευτείτε διάφορους ανθρώπους, επειδή συνήθως οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είναι υπερφίαλοι ως προς τους αποφοίτους τους, τους οποίους εκθειάζουν, ισχυριζόμενοι ότι έχουν βρει τις καλύτερες δουλειές του κόσμου. Πολλές φορές όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, οπότε αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα πρέπει να το γνωρίζετε πριν να είναι αργά.
5. Τι ποιότητας είναι η σχολή;
Ελέγξτε σοβαρά την ποιότητα της σχολής και του τμήματος στο οποίο θέλετε να εισαχθείτε συγκριτικά με τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων. Υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να διαβάσετε την αξιολόγηση που έχει η κάθε σχολή. Το σύστημα αξιολόγησης φαίνεται να μοιάζει με αυτό των ξενοδοχείων, δηλαδή αν δείτε ότι μια σχολή βαθμολογείται με τέσσερα αστέρια, πρόκειται για μια σχολή αναγνωρισμένου κύρους όπου η έρευνα είναι πρωταρχικός στόχος. Επιπλέον, πολλά πανεπιστήμια αξιολογούνται και για την ποιότητα των μαθημάτων που προσφέρουν, δηλαδή βαθμολογούνται και οι καθηγητές για τη διδασκαλία που παρέχουν. Μάθετε πως εδώ
6. Πρόγραμμα με πολλούς ή λίγους φοιτητές;
Ανακαλύψτε περίπου πόσοι σπουδαστές θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα που επιθυμείτε. Προφανώς, αν μιλάμε για τη συμμετοχή 100 και πάνω ανθρώπων, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απρόσωπα και δεν μπορεί κανείς να συνεργαστεί με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε αν ήταν μόνο 20 ή 30 άτομα. Επίσης, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και σε επίπεδα επικοινωνίας και φιλίας, αν έχουμε να κάνουμε με μεγάλη ομάδα φοιτητών. Εσείς θα αποφασίσετε τι θέλετε, πρόγραμμα με λίγους φοιτητές που θα είναι πιο κλειστό και η συνεργασία θα είναι πιο προσωπική ή κάτι πιο απρόσωπο και γενικό;
7. Κάντε αίτηση νωρίς
Μολονότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα διαθέτουν αρκετές θέσεις και δέχονται άτομα ακόμα και την τελευταία στιγμή, αν έχετε βρει το πρόγραμμα που θέλετε να παρακολουθήσετε και είστε σίγουροι, δεν χρειάζεται να αφήνετε το χρόνο να περνάει. Κάντε την αίτησή σας από τη στιγμή που θα το πάρετε απόφαση, ειδικά αν μιλάμε για κάποιο πολύ διάσημο μεταπτυχιακό όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι.
8. Ψάξτε για υποτροφίες και δάνεια
Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες και δάνεια στους σπουδαστές τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι από τα δυο, ρωτήστε το πανεπιστήμιο για λεπτομέρειες και συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβετε κάτι που μπορεί να δικαιούστε.
9. Ελέγξτε τα δίδακτρα
Ψάξτε το ποσό των διδάκτρων του πανεπιστημίου και ανακαλύψτε πότε και πώς θα μπορείτε να πληρώνετε. Μην πιστέψετε ότι επειδή κάποια πανεπιστήμια έχουν παρόμοια προγράμματα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι και τα δίδακτρα είναι τα ίδια, γιατί η πραγματικότητα ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετική. Επίσης, σε ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα δίδακτρα δίνονται εφάπαξ και προκαταβολικά, ενώ σε άλλα δέχονται δόσεις. Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες κι είναι καλό να τις γνωρίζετε πριν κάνετε αίτηση για κάποιο πρόγραμμα.
10. Τι είδους στέγαση χρειάζεστε;
Ένα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει στην ανεύρεση του κατάλληλου μεταπτυχιακού είναι η στέγαση σας. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφασίσετε τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, γιατί αν νοικιάσετε ένα σπίτι, θα υπάρχουν πολλά έξοδα συν τη μετακίνηση από και προς το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, υπάρχουν και οι φοιτητικές εστίες στις οποίες μπορείτε να μείνετε, ζώντας πλήρως τη φοιτητική ζωή, όμως για να έχετε το δικαίωμα της εστίας, θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση.
news.gr