Στο μάθημα της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας, στο τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ «εξετάστηκε» το ChatGPT που το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το αποτέλεσμα για άλλη μια φορά εξέπληξε, γιατί όχι μόνο κατάφερε να περάσει το μάθημα, αλλά με άριστα, δηλαδή 8 στα 10.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Ιωάννα Βαλσαμάρα, δείχνει στον υπολογιστή πως ο αλγόριθμος με την τεχνητή νοημοσύνη έδωσε εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Οι Έλληνες επιστήμονες το υπέβαλαν στην ίδια δοκιμασία με αυτή των φοιτητών.

Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, μπορεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

Αγώνας δρόμου από τις μηχανές αναζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως το google ή το bing έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που δίνουν σήμερα παραθέτοντας απλώς συνδέσμους στις σχετικές σελίδες του διαδικτύου, στο μέλλον θα απαντούν στις αναζητήσεις με κείμενο.

Ζητούμενο είναι να γίνει σωστή χρήση αυτής της τεχνολογίας, καθώς σε περιπτώσεις εξ αποστάσεως εξετάσεων, υπάρχει κίνδυνος απονομής πτυχίων σε ανύπαρκτους φοιτητές.

πηγή protothema.gr